Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1799
Importanta: B
Cod LMI: VL-II-m-B-09836
Adresa: cătun Malu
Localitate: sat NEŢEŞTI; comuna STOILEŞTI
Judet: Valcea
Regiune: Oltenia

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

olivius82 / 19-Sep-2011

"...Biserica aceasta nu e măreaţă, nu are podoabe scumpe şi nu este suflată cu aur. E de lemn. O bisericuţă simplă, smerită în evlavia ei, dar nădăjduitoare spre cer".

olivius82 / 03-Jul-2011

Intr-adevar un mic colt de rai.E posibil sa fie cea mai veche din zona,exista aceasta ipoteza 

mpvandor / 03-Jul-2011

 Personalul de la Comisia de Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii a gresit in ceea ce priveste localizarea bisericii de lemn. Ea nu se afla in satul NETESTI, ci in apropierea satului MALU, fost catun al satului prim mentionat. Pana in zilele noastre (iun 2011) se presupune ca biserica ar fi fost construita spre sfarsitul secolului 18 si inceputul secolului al 19-lea. Legendele care circula printre locuitorii zonei puncteaza posibilitatea ca lacasul de cult sa aiba origini mai vechi, chiar din timpul lui Mihai Viteazu.

Citat din tablita "Scurt istoric" existenta in biserica:

BISERICA PAROHIALA CU HRAMUL "ADORMIREA MAICII DOMNULUI" ESTE ASEZATA IN SATUL URSI (n.r.: inainte de reforma administrativa deservea acest sat). ESTE CONSTRUITA IN 1810 DIN LEMN SI ACOPERITA CU SITA DE STEJAR IN FORMA DE CORABIE, TEMELIA FIIND DE CARAMIDA. IN ANUL 1826 A FOST RENOVATA, IAR IN ANUL 1962 I REPARAT TEMELIA INLOCUINDU-SE CEA DE CARAMIDA CU BETON ARMAT. CU STARUINTA EPITROPULUI BALASA NICOLAE SI RIZEA ION CU AJUTORUL ENORIASILOR ACESTEI PAROHI. IN ANUL 1978-79 A FOST INVELITA CU TABLA ZINCATA SUB PASTORIREA PREOTULUI BUGA PETRE SI CU CONCURSUL ENORIASILOR. IN ANUL 1980 LUNA AUGUST ZIUA 12 ESTE ZUGRAVITA DIN NOU, DUPA SISTEMUL CELUI VECHI IN CEL DE AL 12 LEA AN DE PREOTIE. AL PREOTULUI BUGA PETRE SI CU CONCURSUL ENORIASILOR IN FRUNTE CU RIZEA ION. LUCRAREA ESTE FACUTA DE PICTOR COMANESCU TRANDAFIR DIN COMUNA NICOLAE BALCESCU SATUL PREDESTI. NUMELE CTITORILOR NU ESISTA SCRISI SI NICI IN INTERIOR NICI IN ESTERIORUL BISERICII. ESTE ZUGRAVITA DE ZUGRAVUL FLOREA IONESCU DIN COMUNA URSI (n. r.: Comuna Ursi a fost una dintre cele 3 comune care s-au unit si au dat nastere actualei comune Stoilesti)  IN ANUL 1856. INTRUCAT BISERICA NU ARE PISANIE, NU POSEDAM ASUPRA ACESTEI BISERICI. PAROH, PREOT PETRE BUGA. (n. r.: Actualmente preot paroh este pr. Spatariu Oliviu).

MENTIUNI:

In pridvorul bisericii exista scrijelita o inscriptie in slavona, deocamdata (iun 2011) nedescifrata.